Saturday, July 10, 2010
Dapor Kayu Acu
Ini
dapor kayu umah Acu.....cerita panggah kayu adalah berkaitan. Semasa
kecil, Aki suka menunggu dapor konon menulung Mak padahal mengacau yg
lebih....kalau musin hujan kayu susah sikit nak menyala....pas tu emak
suruh meniup api dengan buluh atau besi bulat berlubang yg Aki panggil
"serombong" atau "teropong". Bila di tiup maka berkepulah abu dapor
berterbangan......
Selalunya dapor kayu ada dua
tungku. Satu utk mask nasi dan satu lagi utk masak gulai. Emak Aki masah
nasi dlm periuk tanah dan gulai pula emak buat dalam belangan yg juga
di buat dari tanah. Kalau musim minyak beku.... minyak yg selalu di
simpan dlm botol nescaffe tu mak akan "diangkan" di tepi tungku, dlm 3
atau 4 minit dia akan cair. Sambil Emak memasak nasi atau gulai ni
kekadang sempat lagi Emak panggangkan ikan.
Anak
keli atau haruan yg di tangkap di sawah....Mak selalu panggangkan
dengan semanggang buluh. Selepas masak...Mak akan picitkan ikan ni
bersama air asam utk di cicah ngan taruk labu, pucuk paku, jangtung
pisang dan ape-ape ulam yg boleh di rebus......asamnya.....perhhhhhh
tentulah asam belimbing buluh atau buah mempelam yg di rebus.....cili
juga di rebus...... Tentu cucu-cucu x pernah rasa anak seluang di masak
lemak dengan belimbing buluh yg di buang airnya. Air asam di cicah ngan
pucuk-pucuk ulam yg di rebus...... dan goreng kangkung ikan
bilis........
Sedapnya masakan Mak....masih
terasa hingga kini...... sesedap mana pun nasi kandar atau Mc D atau
Kopitiam.... kalu di ulang makan seminggu... Aki rasa termuntah kita. Tp
umur sedemikian(emak dah pergi 11 ayah 7 tahun) aki makan masakan
Mak... tak pernah pun Aki termuntah..... enak sungguh di makan begitu
saja...... ohhhh..... rindunya....masakan ibu tiada tandingnya.
No comments:
Post a Comment